Vattenflöde, tryck i duschblandare 9000E 2

Hejsan!
Har nyligen monterat upp en duschkabin där det medföljde en blandare FM 9000E II och en metallslang,munstycke,hållare för munstycket och en tvålkopp.Står Duschy på munstycket.Och det var med 2 såna flexibla metallomspunna slangar man kopplar in vattenledningarna till blandaren på baksidan.Dessa som var med hade mindre innerdiameter än dom som användes till den gamla duschkabinen.Men allt var ihop plockat av leverantör i paketet så jag antar det är rätt grejer som ska ha nog stor flödesdiameter.

Men jag upplever det är dåligt tryck/vattenflöde i munstycket när jag duschar,inte som i min gamla dusch med FM blandare från 80-talet.Det pratas nånstans om eco plus osv.Är denna duschblandare inställd inuti på att vara extra vattenbesparande? Och kan man på enkelt sätt ändra detta?

För jag ser ingen begränsning i duschslangen eller munstycket.Mvh Patrik!

Kommentarer

 • Hej Patrik,

  Tack för ditt mejl,

  Eco plus innebär att man har 2 stopp lägen på flödesratten, där det första är ett så kallat Eco-läge. Vid det första stoppet kan man dra den svarta knappen utåt och sedan vrida ratten vidare mor mer flöde.

  I övrigt finns det inte någon flödes begränsning i blandaren,

  Har ni testat med att vrida ratten förbi första stoppet ?

  Mvh

 • Ja jag har vridit förbi det såkallade Eco plus genom att dra den Svart knappen i sidled.Blir något bättre flöde,men liten skillnad.Det som nämns i manualen angående att ta loss vredet för vattenregleringen och ta loss en plastring där innanför för justera flödet plus/minus,är det bara för justera bort funktionen att man behöver trycka den svarta plastspärren i sidled för att få maximalt flöde? Det blir inget högre flöde i praktiken även om man justerar plastringen när man tar av vredet.

  Som det är nu på maximalt påställt vrede så om man håller duschmunstycket upp och ner så går strålarna upp ca 15cm innan dom vänder och faller ner,det tycker jag är dåligt.

  Dim flexibel stålomspunna slangarna som medföljde och som kopplas mellan vattenledningarna och duschblandaren har dessa mått på påsen.Anslutning r 1/2 tum innerslang 8mm,koppling 6,2mm, 50cm långa.

  Är det normal dimension eller kan dom varför små såsom begränsar flödet? Så det skulle varit grövre slangar?

  Dom satt på duschen från 80-talet var grövre,vet ej exakt dimension men man såg det var grövre slangar,men ville inte använda dom gamla ännu längre.

  Eller kan det i grunden bero på svagt vattentryck i vsttenledningarna från pumphus.Bor inte inne i stad så jag har högtryck i ledningarna utan bor på landet med liten pumpstation som servar 4 hushåll.Men tyckte ändå det var bättre fart i gamla grejerna så jag är lite besviken.Mvh Patrik!

 • Hej,

  Flödet kan påverkas av trycket i ledningarna men våra blandare fungerar även vid lägre tryck.

  Dagens handduschar (samt takduschsilar) har ett lägre flöde för att spara vatten. Har du något artikelnummer på handduschen eller kan du återkomma med bild på blandare och handdusch så vi kan se vilken modell du har?

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej,

  Din blandare är tillverkad av FM Mattsson men duschhandtagetär inget vi tillverkat eller känner igen.

  Du bör kontrollera och rengöra vid behov blandarens inloppsfilter samt termostatinsatsens filter enligt bifogad film. Om det dåliga flödet kvarstår sitter felet någon annan stans, troligtvis i handduschen.

  https://youtu.be/ESBwFCbXhTQ


  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Hej
  Vår köksblandare 9000 e har börjat slamra då flödet släpps på. Är det en kägla som är sliten? Hur byter jag ut den?
  Magnus
 • Hej Magnus,

  Börja med att läsa följande inlägg.

  Mvh
  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.