Trasig vattenutkastare

Hej! Detta är 3 mailet jag skickar iväg efter att pratat med en på Kundservis i telefonen i måndags! Han sa att om jag skickar Mail och bild skulle jag bli uppringd eller kontaktad rätt snabbt samma dag! Har inte fungerat!  Men jag har en trasig vattenutkastare som inte går att stänga av fast man vrider! Vattnet slutar aldrig att rinna och i vissa lägen skramlar det och låter när vattnet transporterar igenom den!  
Vill veta vad jag kan göra! Reklamera! Fixa, få en ny...eller vända mig!  
Uppskattar snabbt svar idag. 

Kommentarer

 • Hej Veronika,

  Vi skickade ett svar på ditt mail den 6/5, det borde du ha fått. Se svaret nedan.

  Om jag förstår det hela rätt så rinner utkastaren oavbrutet trots att den är stängd?

  Om den läcker i stängt läge beror det på någon av följande orsaker:
  • Dåligt åtdragen vinkelkoppling.
  • Frysskada, har använts under minusgrader.
  • Fel installerad med fel vinkel som gör att det blir vatten kvar i rör.
  • Kontrollera installationsmåttet enligt instruktionen nedan. Är måttet för stort behöver man göra en ommontering av utkastaren
  Se instruktion nedan.
  https://www.fmmattsson.com/ResourceFiles/Documents/108631.pdf

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hejsan
  Idag på eftermiddagen började min 1 år gamla vattenutkastare från er (inkopplad av rörmokare) helt plötsligt spruta ut med fullt tryck vatten. Har inte använt den på minst 3 mån. Har nu fått stänga av allt vatten i huset o invänta rörmokare på månd.
  Garanti på detta eller
  hälsningar
  Johanna
 • Hej Johanna,

  Tack för ditt mejl,

  Vi skulle behöva veta vilken modell av vattenutkastare ni har, kanske genom att ni tar en bild på den på utsidan av väggen och skicka in för då ser vi vilken det är,

  Sedan tycker jag att vi inväntar vad rörmokaren bedömer vad som kan ha hänt och säger innan vi går vidare,

  Mvh
 • Hej! Min 2.5 år gamla vattenutkastare från er kan plötsligt inte stängas av. Fullt flöde trots max åtdragen. Såg ert tidigare svar om detta men inget torde vara felet hos oss. Har nämligen inte använts i minusgrader och vad gäller övrigt angivna orsaker borde väl dessa (exempelvis en felinstallation) inte visa sig efter att ha fungerat i 2.5 år..? /Lotta
 • Hej Lotta,

  Se vårt inlägg som visar hur man felsöker utkastaren.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej
  Jag har köpt ett hus med en utkastare som jag tror är från 2016 eller 2017, se bild. Jag tror det är en sådan självdränerande/frostsäker men vet inte säkert

  Under vintern har den lämnats med en trädgårdsslang påkopplad. Slangen var stängd i andra änden. Ev har dessutom kranen varit öppen, så att det varit tryck i slangen hela vintern. Inte bra såklart.

  Nu går det inte att stänga kranen. Om jag tar bort slangen sprutar vattnet och minskar bara något i tryck av att jag skruvar igen krane

  Vad kan jag göra för att felsöka och åtgärda? Jag läste något om att korta ned med brickor eller knacka in ventilhuset från insidan? Länken till dokument högre upp i den här tråden fungerar inte längre

  Eller måste hela grejen bytas? Är det i så fall något jag kan göra själv eller krävs rörmokare

  Tack!
 • Hej John,

  Det följde inte med någon bild i ditt inlägg så jag kan inte se vilken vattenutkastare det är du har, men om du följer någon av länkarna nedan så kommer du till felsökningsscheman för våra två modeller av vattenutkastare. Följ felsökningen för den modell du har så bör problemet bli löst, så länge det inte blivit någon större frysskada.

  FMM 4290
  FMM 4293

  Hälsningar
  Gustaf
 • Hej, tack för snabbt svar! Det är den senare modellen jag har. Hur avgör jag om "vinkelkopplingen på insidan flyttats bakåt"? Hur ser jag det?

  Om så är fallet så var åtgärden ominstallation av ventilhuset. Hur går det till? Behöver man alltså beställa ett nytt ventilhus eller monterar man bort det och sätter dit igen? Var finns instruktioner för det?
 • Hej John,

  Börja med att kontrollera installationsmåttet (enl. instruktion i foruminlägget) för att se om det är 39±1mm. Stämmer inte det kontrollerar du så att måttet till konan är 11mm från röränden.

  Skulle måttet till konan vara mer än 11mm behöver du kapa röret så måttet blir 11mm. Är det mindre än 11mm kommer du behöva byta ut vattenutkastaren.

  Stämmer alla mått men problemet kvarstår så byter krankägla, RSK 543 83 46.

  Hälsningar
  Gustaf
 • Det går inte att stoppa in en tumstock så långt, det tar stopp efter ca 20 cm. Stack in en tunnare pinne och måttet är snarare 40 cm. Måttet mellan "kona och rörände" vet jag inte vad det avser. Mäter jag det inne, på andra sidan väggen?

  Hur skulle det ha kunnat uppstå en situation där jag behöver kapa av röret? Det har ju alltså fungerat som det ska tidigare.
 • Så här ser det ut på insidan väggen. Om det är kopparröret som bara skulle vara 11 mm så är det ju tydligt för långt här. Det ser kanske ut att ha rört sig eftersom tätningen släppt lite från röret.  Men jag förstår som sagt inte riktigt hur lösningen kan vara att kapa det. Om röret tryckts isär från övriga komponenter av en frostskada så ska det väl tryckas tillbaka, inte kapas av? Annars blir ju installationen kortare än den var innan, när allt fungerade?

 • Då låter det antingen som att vinkeln har flyttats bak, vilket ofta brukar hjälpas med att dra åt muttern som sitter . Måttet mellan kona och rörände är det mått som visas på bilden nedan (11 mm).

  Kapning är inte det som behövs i det här fallet utan börja med att lossa muttern, mät avståndet mellan kona och rörände för att försäkra dig om att det måttet stämmer. Stämmer allt där så är det käglan som behöver bytas ut.


  Hälsningar

  Gustaf

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.