Ta loss handtag kökskran

Hej. Jag har en fm Mattsson kran, vet inte exakt modell då den satt i huset när jag köpte det som börjat bli trög med läckande kran. Läst mig till att man ska byta insats, men jag ville först kolla vilken insats jag ska köpa (röd eller grön) men jag hittar inte hur jag ska få loss skruven. Enligt alla videos ska den synas lätt men hittar den inte alls. Kan ni hjälpa mig, och även identifiera vilken blandare jag har?

Kommentarer

 • Hej Annika,

  Tack för ditt mejl,

  Vi hjälper gärna till med att identifiera er blandare och sedan informerar er om hur man gör,

  Så tillfoga ärendet en bild på hela er blandare så återkommer vi,

  Mvh
 • Hej, jag trodde bilderna kom med men tydligen inte 😀
 • Hej igen Annika,

  Ja men nu funkade det,

  Modellen ni har heter FM Mattsson 9000 och insatsen som reservdel är den i andra bilden nedan,

  Det kan vara lite marigt att hitta på skruven, stäng av flödet till blandaren och lyft sedan spaken till fullt öppet läget titta sedan in i hålet lite snett så ser ni skruven som ni lossar med en insex nyckel som följer med i den nya insatsen,  Mvh

 • Tusen tack för snabb och trevlig hjälp! 😀
 • Hej,

  Jag har med viss möda lyckats skruva ut insexskruven enligt tidigare inlägg men det gör ingen skillnad. Handtaget sitter som berget ändå. Vad kan jag göra mer än att försöka med kofot för att få bort den?

 • Hej Ole,

  Tack för ditt mejl,

  Handtaget kan ibland ärga fast rejält på keramikinsatsens skaft,

  Ett tips då är att försöka få på lite värme på handtagets topp tex genom att blöta en disktrasa med så varmt vatten ni kan och sedan lägga den över handtagets topp en stund, knacka sedan på toppen med skaftet på en mejsel och vrid spaken mot änd lägena några gånger och därefter försök dra av spaken igen,

  Mvh
 • försökt hur länge som helst, föst med hetvatten och sedan sprejat med låsmedel/ olja, utan resultat. den sitter fast och få inte den lös.
 • Hej Benjy!

  Det finns inte så mycket mer att föreslå. Ska insatsen bytas kan du bryta av spakfästet.

  Mvh


  Marie Kundsupport
 • Spakfästet gick av i allafsll. Då kom vi till nästa ännu värre situation, att få loss fästnippet. Vilket var omöjligt. Se bilden. Nu gav jag upp o tänker byta ut hela blandaren/ kranen efter många timmars ansträngning, 2 gånger körnintill återförsäljare, o imorgon en tredje gång för att köpa en ny blandare. Vad händer med de köpta delarna med djuren förpackning, är detbbara o hoppas att det går o lämna de tillbaka!

 • Hej,

  Huruvida du får lämna tillbaka det du köpt är en fråga mellan dig och återförsäljaren. Är förpackningen obruten brukar det inte vara några problem.

  Vi rekommenderar att du anlitar en rörmontör vid montering och underhåll av våra produkter.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Det behövde inte vara så krånglig att byta en reservdel, det kan ni tänka på när ni utvecklar era produkter kanske.
  Skulle jag köpt ny blandare från början, som jag gjort nu, då skulle jag slippa att slåsa bort både tid och en massa ansträngning. Förresten vad skulle det kosta att anlita en rörmokare för en liten läckage och när var det dags igen för läckage från ett annat håll?

  Mvh


 • 👋🏻 Hej Tusen Tack för hjälpen nu har jag skruvat fast handtaget
  Hälsningar Christina
 • Jag hade samma problem med kran som satt fast trots lossnad skruv och tillslut efter en massa bändande gick spaken av som i bilden ovan. Då kunde jag med tång ta ut resterande bit ur det lossade handtaget, skruva av metallringen med special-nyckeln  https://www.bauhaus.se/huvnyckel-fm-mattsson (provade först med polygrip, rekommenderas inte) och sen installera den nya insatsen. Hade jag vetat hur mycket meck det varit på förhand hade jag nog dock köpt ny blandare.
 • Den dumma rekommendationen att anlita rörmontör för en sån här sak har många inte råd med. Hur kan dessa delar vara gjorda av plast när de påverkas såpass? Min grabb 18 år skulle ta vatten. Den mjukstängande anordningen gör att man är ovan vid den nödvändiga försiktighet som måste tas vid öppning och stängning av dessa kranar. Den gick av. Jag tänker byta själv eller laga plasten. 3D skrivare kanske vore bra att ha.

  Men att ropa hit en rörmokare händer inte igen. Den jag hade sist tog timbetalt för att resa, dricka kaffe och prata. Jag anser mig vara kunnigare än honom. Jag är bara inte tillräckligt instuderad på just denna produkt.
  Nu ska jag lösa detta alternativt slänga ut den just nymonterade kranen och byta till ANNAT märke. 073-9370396
  Håkan Ask Morling
 • Hej Håkan,

  Vad är det för produkt det gäller och vad är det som har hänt?

  Mvh
  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.