Till senaste kommentaren

Rinner ständigt vatten ur dusch eller kran eller båda

Hej. Det går inte att stänga av vattnet på min blandare. Det rinner ständigt ur dusch, kran eller båda. Vad göra?

Kommentarer

 • Hejsan! Ser ut som att du har en FMM 1000-serien tillverkad någon gång under 80-talet! Du bör byta kolven som sitter i blandaren, artikelnr RSK 8592074 och finns att beställa hos våra återförsäljare via butik eller internet...  Johan Kundsupport
 • Tack för snabbt svar. Nu har jag monterat omkastarkolvsatsen. Det gick bra. Problemet är att det inte går att stänga av vattnet. Det är väl något som måste bytas någonannanstans? Vad göra.

  Hälsningar

  Kari
 • Aha, då behöver du byta överstycke på vänster sida i blandaren! RSK 8585846 - Finns att inhandla hos våra ÅF via butik eller internet!
  Johan Kundsupport
 • Hej!

  Min blandare rinner. Hittar ingen kran eller hasp eller något för att stänga av vattnet. Fattar inte heller hur jag ska montera isär blandaren för att kunna byta packningen?

 • Hej Jenny!

  Blandaren på bilden är en FM Mattsson 9000 tvättställs blandare.

  Det du behöver byta när den läcker är keramikinsatsen, RSK 8591770. I det här foruminlägget hittar du instruktioner till din blandare som du kan kolla på.

  För att byta keramikinsats behöver du stänga av vattnet till blandaren. Bor du i lägenhet och det inte finns någon tillgänglig/synlig avstängningsventil för ledningarna till blandaren kan du behöva kontakta hyresvärden så de kan stänga av vattnet dit.

  Hälsningar
  Gustaf
 • Ok, för det första. Jag lossade skruven för att ta av spaken. Men spaken gick inte att ta loss. Sen enligt klibbet ska det på baksidan av kranen finnas ett hål att skruva i för att ta loss mer. Det hålet finns inte. Finns det inte ett klipp som bättre visar just denna kran??
  Också. Detta specialverktyg för just FM Mattssons kranar som ska användas enligt videon. Var får jag tag på det?
 • I väntan på besked om hur jag ska lossa spaken så har jag ändå lyckats komma så här långt. Hur gör jag nu?
 • Hej igen!

  För det första så gick det inte att lossa spaken trots att jag lossade skruven. Med milt våld fick jag av den ändå. Vad gör jag när jag har kommit så här långt? Och behöver jag speciella FM Mattsson verktyg?

 • Hej Jenny,

  Skruven på baksidan som är med i klippet gäller endast blandare med hylspip (t.ex. köksblandare där pipen sitter på en "hylsa" runt blandarkroppen), vilket din blandare inte har så det kan du bortse från.

  Som det ser ut på sista bilden har keramikinsatsen delats på två och "pinnen" sitter kvar i huven/spaken som du plockat av. Den behöver du få bort för att sätta dit den nya keramikinsatsen. Sitter insexskruven som håller pinnen fast kan det vara så att det bildats kalkavlagringar vilket gör att det kan sitta hårt. Då kan du använda t.ex. en hårblås och värma upp det området lite vilket gör att kalken krackelerar och släpper lättare.

  Gällande verktyg så går det att använda en polygrip för att få loss fästmuttern men det kan vara lättare att använda sig av den här nyckeln:
  https://www.fmmattsson.com/sv/verktyg/60863900

  De instruktioner som finns för denna är de jag skickade här tidigare, är jag rädd. De är till en köksblandare men principen är densamma för hela 9000-serien.

  Är du osäker på hur du ska göra är det dock rekommenderat att ta kontakt med en vvs-montör eller dylikt som kan hjälpa till!

  Hälsningar
  Gustaf
 • Tack för svar. Ok, ja jag har en rörmokare som är på väg. Men det verkar alltså inte som att jag behöver en ny blandare, eller vad tror du? Lär rörmokaren kunna pilla ut den halva keramikinsatsen från huven?
 • Svårt att säga säkert utan att vara där, såklart, men för det mesta brukar det gå att fixa utan att byta blandare.

  Hoppas att det löser sig!

  Hälsningar
  Gustaf

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.