Reservdelar till äldre blandare

Hej. Jag undrar vad detta är för blandare? Den sitter vid grovtvättställ i tvättstuga och skulle behöva nya packningar etc. Och både pip, vred och duschanslutning kärvar betänkligt. Den är märkt FMM och har cc 160 anslutning ovanifrån. Huset byggt 1968 och blandaren är sannolikt från då.

Kommentarer

 • Hej Fredrik,

  Blandaren på bilden är en äldre FM Mattsson tvågreppsblandare som det inte finns så mycket reservdelar kvar till.

  Den reservdel jag kan hitta som fortfarande tillverkas och fungerar till den är o-ringen till utloppspipen med RSK-nr 8594544.

  Gällande vreden kan krankägla med RSK 8913411 eller kranöverdelarna med RSK 8587529 och 8587628 (kallt och varmt) passa, men är inget jag kan säga säkert.

  Hälsningar,
  Gustaf
 • Gustaf, hej.

  Stort tack för snabbt svar! Käglorna etc har du rätt i, jag har bytt kägla tidigare. Om jag nu skulle vilja byta blandare - vilket jag har varit inne på - så hittar jag inga liknande med cc 160. Har du något tips?

  Allt gott,

  Fredrik
 • Hej,

  Den blandare som finns med utlopp både upp och ner är FM Mattsson Siljan duschblandare, RSK 8351012.

  För att montera den behöver du även ett blandarfäste gjort för utanpåliggande rördragning, t.ex. RSK 8188682. Notera att det blandarfästet är gjort för kopparrör, så du bör kontrollera att det är sådana som är dragna.

  Hälsningar,
  Gustaf
 • Hej! Vi har en FMM bide'blandare från början av 1980-talet. Blandaren har fungerat problemfritt men nu kommer det inte något varmt blandvatten. Jag har sökt efter blandartypen på internet men inte hittat vare sig typen eller rengöringsinformation. Jag söker en sprängskiss och en iinformation om hur jag kan lossgöra reglerkäglan för att kunna återfå rätt funktion. Tacksam för svar. M h. Christer Agnevik

  Christer Agnevik
 • Hej Christer,

  Blandaren du har där är en FM Mattsson 1000. Jag har bifogat serviceinstruktionen som visar instruktion och reservdelslista för din blandare.

  Hälsningar
  Gustaf
 • Hej Gustaf! Jag har följt serviceinstruktionen som du bifogat ditt svar och jag har delvis fått tillbaka ett varmare blandvatten. Jag har monterat en ny reglerkägla och därefter provat med den dithörande känselkroppen men det gav inte något varmvatten. Sedan bytte jag tillbaka till tidigare känselkroppen men nu med en ny o-ring och då kom det delvis varma blandvattnet. Nu till mitt problem, jag har många olika skruvmejslar men inte någon som jag klarar av att få låss smutsfiltren med. Spåren är ju bågformade i botten och jag känner att jag riskerar att skada spåren med en "rak" spårskruvmejsel. Vilken skruvmejsel ska försöka skaffa för att kunna låssa smutsfilrena? Hälsningar Christer Agnevik
  Christer Agnevik
 • Hej Christer,

  Det funkar bra att använda en större skruvmejsel eller ett mynt i spåren. Det finns även ett verktyg där ena sidan är gjord för just detta ändamål (se bild). RSK-nummer på det är 8345910.  Hälsningar

  Gustaf
 • Hej!
  Jag har en gammal tvättställsblandare (bifogar bild) som fungerar dåligt. Släpper inte igenom kall och varmvatten med gott flöde i ytterlägen och stannar ofta upp i flödet.
  Vad är det för modell och finns det reservdelar?


  John
  John Ouchterlony
 • Hej John

  det är en gammal fmm
  som det dessvärre inte finns några delar kvar till

  Mvh
  Ann Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.