Till senaste kommentaren

Kallt eller varmt vatten till diskmaskinen.

Alla köksblandare från oss är inställda att ge kallvatten som standard, vill man använda sig av varmvatten ändrar man detta enkelt.

Se nedan eller i  den aktuella blandarens instruktion på vår hemsida för hur man enkelt ändrar från kallt till varmt vatten. Man behöver inte stänga av in kommande vatten för denna justering.

FM Mattsson

Kommentarer

 • Hej,
  jag förstår inte riktigt hur omställningen från kallt till varmt vatten skall göras? Skall den blå ringen (där det står Cold / Hot) vridas tex med en skruvmejsel?

 • Hej Tommy,

  Det är den vita axeln som skall vridas. Axeln är lite formad som en pil (är svårt att se), man vrider axeln medsols tills det tar stopp och pilen pekar mot "HOT".

  Nu pekar pilen åt "COLD".  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Hej, tack för snabbt svar! Jag har gjort vridmanövern och vider jag tills det tar stopp och sedan sätter tillbaka vredet hamnar det i stängt läge ("0" är uppåt). Förutsätter att jag efter montering av vredet måste "öppna" igen så att "0" visar lite åt vänster som normalt?
 • Hej,

  Ja, du öppnar som normalt oavsett om den är inställd på varmt eller kallt vatten.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Vet inte vilken modell det här är men hur ändrar jag på denna?
 • Hej Fredrik,

  Din blandare hette FM Mattsson Garbo. Se nedan för ändring av KV till VV.


  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Vad ska man använda för verktyg för att vrida dena vita pil/axel?
 • Hej Håkan,

  Om du menar diskmaskinsinsatsen som har vredet med den vita pilen (till t.ex. 9000E) som nämnts tidigare använder du vredet till avstängningen för att vrida mellan varmt och kallt.


  Du behöver bara dra ut vredet 3-5 millimeter så greppar det bara temperaturinställningen när du vrider. När du vridit pilen till "HOT" trycker du in vredet helt igen så ska det vara bytt. Se nedan bild från instruktionsfilen som visar detta.  Hälsningar

  Gustaf
 • Tackar
 • Hej! Om varmvattnet från varmvattenberedaren kommer med mer än 60gradigt vatten ska man ju inte koppla in det i diskmaskinen. Går det att ställa vredet mellan HOT och COLD för att få ett mellanvärde?

  /Alfred
 • Hej Alfred!

  Det går inte.

  Mvh
  Marie Kundsupport
 • Hur gör man för att ändra på denna köksblandare?
 • Hej Andreas!

  Det är en äldre Mora temp. Den är inställd på kv och det går inte att ändra.

  Mvh
  Marie Kundsupport
 • Hej, jag har en Damixablandare (artikelnummer: 181400000) med diskmaskinavstämning. Kan även denna blandare enkelt ställas om från kallvatten till varmvatten?

  Hälsningar
  Fredrik
 • Hej Fredrik

  nej det går inte på den
  är bara ett on / off överstycke

  Mvh
  Ann Kundsupport
 • Hej

  Verkar så, att den vit vattenriktningsdel ( vit plastdel ) är fastnat. Det rör ej, även troligen det skulle vända lätt ?

  Orsar är kanske att vu har så mycket kalk i kommuns vatten.

 • Hej Jouko,

  Om du följt nedan instruktioner från bifogad instruktion och det fortfarande inte går att ändra temperatur så behöver du byta insatsen för diskmaskinsavstängningen på din blandare. Ny insats har RSK-nummer 8591939. Detta hittar du hos någon av våra återförsäljare eller webbutik med inriktning vvs.
  Hälsningar

  Gustaf
 • Det fungerar. Även det var fastnat, men med små låsgriptångs jämt kreppet och liten kraft flyttade pilen äntligen till höger.


 • Har en blandare som på bilden och vill byta från varmt till kallt vatten till diskmaskinen. Har läst manualen och vad jag förstår så ska man helt enkelt bända bort det yttre vredet. Men det sitter som berg och är rädd att ta i för mycket. Är det bara att bända eller finns det någon liten finess att tänka på? Har verktyget som visas i manualen någon annan funktion än att just bända bort vredet?
 • Hej Lars!

  Vredet ska bändas bort som i manualen.
  Lämna din adress så kan jag skicka verktyget som är med på bilden.
  Det är endast vi som ser din adress.

  Mvh
  Marie Kundsupport
 • Tackar!
  Min adress
  Lars Svanström
  Svandammsvägen 43
  12635 Hägersten
 • Hej,
  Jag har samma blandare som Lars ovan, med fyrkantig ratt. En Siljan som suttit 1 år med mjukt vatten. Samma problem. Jag behöver ställa om för nya diskmaskinen som inte kan ta varmvatten, men locket "sitter som berg" kan jag också intyga. Jag tror jag lyckats få ut det max 0.5mm, men oklart om jag är på väg att slita sönder inre delen (som tycks skruvas fast enligt manual). Jag försöker ta tag i ytterkant och bända med både kökskniv, skruvmejsel och påsklämma. Påsklämman är mildare och jag kan bända på liknande sätt som med verktyget, tror jag. Även provat från flera håll samtidigt. Tar jag i mer så är det något som kommer att gå sönder. Det flexar en del. Jag försöker ställa i öppet läge som i manualen, men provat även avstängt (rakt). Vet inte om det spelar roll. Det finns en video på Youtube på annan modell där man tycks peta lite lätt med skruvmejsel i skåran på undersidan. Antydan till skåra finns, men locket sitter som limmat. Jag hittar ingen bild som visar hur det ser ut bakom i nästa steg, så man kanske kan förstå hur man ska göra och hur man inte ska göra. Är det något magiskt som verktyget gör? I manualen tycks det bara agera plastbit att bända med. Verktyget ligger tyvärr inte där det borde. Hjälp!
 • Hej Johan  Hoppas dett är nån hjälp

  Mvh Ann

  Ann Kundsupport
 • Tack,
  Det är steg 2 som är otydligt, speciellt utan verktyg. Man borde kunna bända bort locket utan det speciella verktyget, men locket sitter som fastlimmat. Eller hjälper verktyget med att hitta en glipa mellan den fastskruvade inre ratten och locket? Jag är rädd att den del jag försöker driva ut är den inre fastskruvade ratten. Locket täcker ju skruven till den inre ratten. Jämfört med andra modeller av blandare så tycks inre ratten vara stor, så risk att man driver fel del.  Det finns inget foto eller video som stämmer på denna modell. De små bilderna i manualen antyder det ska vara lätt att få bort locket, men de hjälper inte när locket tycks sitta fast.
 • Hej

  locket är bara dittryckt,
  prova att värma lite med en hårblås eller dylikt
  bänd lite försiktigt runt om
  Det kan sitta rejält fast av kalk och smuts

  Mvh Ann
  Ann Kundsupport
 • Vill påpeka att min blandare är helt ny, använd en vecka, ingen kalk eller smuts alltså. Har inte försökt igen då jag reste utomlands innan verktyget kom. Försöker igen i slutet av maj.Mvh Lars
 • Ok

  //
  Ann Kundsupport
 • Hej,

  Jag lyckades ta bort locket. Jag tejpade vävtejp som en ögla och runt. Sedan drog jag. Jag fick slita rejält eftersom locket greppar på alla 4 sidorna. Bakom locket såg det ut som jag befarade. Hade jag fortsatt följa manualen (förutom verktyget) och bändat i hörnet så hade jag bändat bort denna inre ratt som sitter med en skruv. Skulle jag göra det på nytt kanske jag istället skulle börjat med ett bladmått på mitten av godtycklig sida istället, eller 2 sidor. Att bända i hörnet tycks för mig helt fel. Kanske det är något magiskt med verktyget ändå?

  Det är detta foto jag själv saknade, så jag kan dela med mig istället.

  Locket kan användas halvt fastsatt som en hylsnyckel när man bytter vattenkälla, vilket indikeras i manualen som en glipa på 5mm.

 • Ok  tack för info

  Ha en fin helg

  Mvh
  Ann Kundsupport
 • Hej !  

  Hur ska man vrida den " vita" pluppen ? Inte helt lätt att snurra lite medsols ??
  Johan Wachtmeister
 • Hej Johan,

  Vilken blandare är det du har? Beroende på vilken modell du har så finns det olika sätt att ändra temperaturen för diskmaskinsavstängnigen. Har du till exempel en FM Mattsson 9000E köksblandare gör du som på den här bilden:


  Har du någon annan modellfår du gärna bifoga en bild på den så hjälper jag dig vidare!

  Hälsningar

  Gustaf

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.