Till senaste kommentaren

Efterdropp / Luftpuffar från köksblandare

Upplever du att din köksblandare droppar eller rinner en kort stund efter avstängning?

Efterdroppet beror på att det bildats en "luftkudde" i utloppspipens högsta punkt.Vid låga flöden blir den instängda luften komprimerad och instängd i pipen.När trycket minskar i pipen, expanderar luften vilket orsakar dropp ur pipen. Droppandet slutar när den instängda luften till slut når omgivningstrycket.


För att åtgärda detta kan man göra en genomspolning (luftning) av utloppspipen. Ta loss strålsamlaren. Spola ur pipen med fullt flöde. Sänk flödet lite samtidigt som strålsamlaren skruvas tillbaka (OBS! Flödet skall inte stängas av helt eller sänkas för mycket.) Se även vår video 
som visar detta.

Principen är den samma oavsett blandarmodell.

Efterdropp kan även förekomma om det hamnat smuts eller partiklar i strålsamlaren som påverkar ytspänningen.

FM Mattsson

Kommentarer

 • Tror banne det är första gången man hittar exakt det man vill på en support hos en tillverkare och dessutom en tydlig beskrivning av lösningen. Bra FMM!!
 • Hej Rickard,

  Tack för din återkoppling, tack så mycket,


  Mvh
 • Äntligen en lösning! Det var alltså så enkelt.  Bytte insats några gånger innan jag såg detta.  Tack för detta.
 • Hej
  Vi har också fått denna lösning att fungera på vår nya blandare. Men problemet kommer successivt tillbaka efter ett par dagar. Har upprepat tre gånger. Varje gång blir det bra efter åtgärd men sedan sämre igen. Vad kan vara problemet då?
 • Hej Anna,

  Varmt och kallt vatten har olika egenskaper, det bildas lättare en luftficka vid användning av varmt/hett vatten.

  Att det bildas en luftficka har med fysikens lagar att göra, man kan testa med olika strålsamlare och se om det blir bättre.
  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Hej,

  Vid noggrannare inspektion av strålsamlaren ser vi att silen är till hälften igensatt av mycket små partiklar från när rörmokaren installerade den.
  Första gången vi öppnade den var det fullt med smuts (såg ut som grus eller små metallfalgor) som vi då tvättade bort men det som nu sitter kvar i silen är så smått att vi inte kan få bort det.

  Var kan vi få tag i en ny strålsamlare så att vi kan testa med en som inte är igensatt?
  Vi har den gröna "B" modellen.

  Mvh,
  Anna
 • Hej,

  Detta hittar du hos någon av våra återförsäljare eller webbutik med inriktning vvs.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej!Har fått en köksblandare typer 9000 monterad i plåt diskbänk den blev monterad utan stabiliseringssats vilket gör att den sitter väldigt ostadigt. När jag påpekade detta visade det sig att firman som monterade blandaren inte kände till att det fanns en stabilisering sats för montage i plåtdiskbänk Har pratat med en annan rörmokare som heller inte kände till att den fanns? Firman som monterade är Nabo de säger sig endast montera Fm Mattsson 9000 så förmodligen finns det mängder av dåligt monterade FM Mattsson-blandare  i landet, Borde inte anvisning för montage i plåt diskbänk följa med blandaren? Nabo vägrar att rätta till detta
  Stig Olsson
 • Hej,

  Stabiliseringssatsen är ett tillbehör som endast används vid behov och som vid de fall blandaren upplevs ostadig monteras i efterhand.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Plåt diskbänk är lika med behov.Hur skall de kunna montera något som de inte vet finns. Men om ni inte har större intresse av slutresultatet så fine.Här är skadan redan skedd
  Stig Olsson
 • Hej,

  Våra blandare monteras i både tunna plåtbänkar samt grova bänkskivor, beroende på hur användaren upplever monteringen så kan en stabiliseringssats användas.

  På vilket sätt har det blivit en skada? Även om blandaren monteras utan stabiliseringssats så kan inget skadas, blandaren kan endast upplevas lite ostabil i bänk? Men det är enkelt att åtgärda genom att installera stabiliseringssatsen i efterhand.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.