Byta av backventiler på gammal badrumblandare

Jag har en gammal badrumblandare vems backventiler behöver bytas. Jag har köpt nya ventiler, men det är oklart hur jag måsta installera dem. Det finns två stora skruv på ovansida, just mittemot vattenledningarna (ser bild). Jag antar att dem installeras där? Jag har försökt men har inte lyckats att lossna de skruv. Någon tipps?

Kommentarer

 • Hej René,

  Tack för ditt mejl,

  Ni har en blandare från mitten av 90-talet som hette FM Mattson 1000 utg 3,
  Jag bifogar dom instruktioner vi har kvar,

  Locken har nog ärgat/kaklat fast med tiden, testa med att spola varmvatten på dom och sedan försök igen.

  Mvh
 • Tack för snabbt svar, Per-Erik. Jag hittade en ring som passer exakt i spåren på skruven, och lyckades öppna en av dem med stor kraft. Men jag inte lyckads öppna den andra. Jag har nu köpt ny blandare istället.

  Tack, René
 • God Morgon René,

  Varsågod,

  Ajdå, men med tiden så kan dom fastna rejält.

  Jag hoppas att vi fick ett nytt förtroende när ni valde en ny blandare....,

  Ha en trevlig helg,

  Mvh
 • Hej
  Jag sitter i styrelsen för en brf med 85 lägenheter i ett hus som var färdigbyggt 1993 och har originalblandare från FM Mattsson, bl.a. badkars/duschblandare av 1000-serien, utförande 2. Sedan en tid har vi problem med att det ibland under nätter eller tidig morgon bara kommer varmt eller kallt vatten ur vissa blandare i huset och jag har förstått att detta sannolikt beror på defekta backventiler. Jag har studerat den utmärkta "Teknisk information om blandare från FM Mattsson blandare 1000-serien till 5000-serien" som jag hittat på detta kundforum. Min fråga gäller i vilka typer av blandare det finns backventiler som kan var orsaken till vårt problem. Att det sitter backventiler i termostatblandare i 1000-serien framgår tydligt i den tekniska informationen och även hur man byter ut dessa. Finns det backventiler som skulle kunna leda till samma problem även i engreppsblandare för handfat och diskställ ur 3000- och 4000-serien? Jag vill för säkerhets skull kolla detta innan vi går vidare med felsökning och åtgärder. Tacksam för svar.

  Mvh
 • Hej Henrik,

  Tack för ditt mejl,

  Backventiler sitter det i termostatblandare för dusch och badkar i 1000 och 5000 serien,

  I handfats och köksblandare 3000 och 4000 serien sitter det inte backventiler i, som kan påverka detta fenomen,

  Mvh
 • Bor i ett 16-våningshus i Täby centrum och har fått brev från föreningen att det hörts knackningar i huset vilket kunnat härledas till trasig backventil i några duschblandare på översta våningarna (jag bor högst upp) och man begär att jag därför ska köpa ny blandare. Några problem med knackningar el dyl finns inte här, allt fungerar som det ska. Jag har spolat i blandaren och känt vid inloppen och det är tydlig värme på varmvattensidan och lika tydlig på kallvattensidan, betyder inte det att allt är ok? Brukar man i ett större hus kunna spåra så att det klart framträder varifrån missljud kommer? Om styrelsen propsar på att felet är här kan man byta endast backventil eller måste hela blandaren bytas? Vore tacksam att få veta detaljer i liknande sammanhang så jag är rustad med argument när det hela ska diskuteras.

  Monica Pramberg
 • Hej Monica,

  Du har fått svar via e-post.

  Mvh
  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.