Bly i dricksvatten

Hej,
Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen 2015 läcker ett antal kranar bly till dricksvattnet. Vi står i begrepp att skaffa en ny köksblandare och undrar då vilken inställning FMM har till dessa gränsvärden och om FMM har några kranar som inte läcker bly eller andra metaller.
Tack på förhand.

Kommentarer

 • Hej Thomas,

  Majoriteten av våra blandarmodeller är tillverkade i mässing. Mässing är en legering, som till huvuddelen består av koppar och zink.

  Våra gjutna blandarhus och mässingsdetaljer har en blyhalt på 0,9 procent. Piparna i våra köksblandare innehåller mindre än 0,1 procent bly. Den lilla mängden bly gör mässingen mer lättbearbetad.

  För att materialet skall fälla ut bly krävs en direktkontakt med vattnet. I de flesta av våra blandare kommer vattnet enbart i kontakt med materialet i utloppspipen. Utfällning sker i stillastående vatten, tex. när blandaren inte används på ett tag.

  Vi använder sedan lång tid gjutlegeringar med låg blyhalt som ligger långt under gällande gränsvärden. Våra tillverkningsprocesser och material är kvalitetskontrollerade. Våra produkter testas av oberoende testinstitut för att säkerställa att de kan användas för dricksvatten.

  Några av våra blandarmodeller går att få i blyfritt material. Läs mer på vår hemsida: http://www.fmmattsson.se

  Mvh
  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.