Vatten efter avstängning

Hej, jag har 9000E II (8211 1000) utlopp upp, ålder 2 år, jag använder handdusch mest även om den har både takdusch och handdusch.

Cirka en minut efter jag har duschat färdigt så rinner det ut ca 0.3 dl vatten från handduschen under ca 7-8 sekunder. Tycker detta är värre än ett vanligt efterdropp, eftersom vattnet kommer plötsligt och det mer eller mindre rinner ut istället för att droppa.
Går det att eliminera detta problem?

Kommentarer

 • Hej!


  Våra duschanordningar innehåller mycket vatten, både i väggrör och taksil. Detta bidrar till att ett så kallat efterdropp kan förekomma. Beroende på vattnets viskositet, ytspänning och kringliggande lufttrycksförändringar så kan detta efterdropp inträffa direkt efter att man stängt av duschen eller en tid efter att man stängt av. Ibland kan det även förekomma dropp från takduschsilen vid användning av handduschen, detta beror på att vattnet upptill och i omkastaren är varmare än vattnet i röret som då värms upp och trycker ut vatten i form av droppar ur taksilen. Dropp/läckage kan även förekomma om taksilen inte är i våg, dvs om den lutar åt ett håll vilket innebär att taksilen tar in luft i dess högsta punkt och trycker ut droppar ur silen.

  Detta efterdropp går att komma undan genom att man efter avslutat duschning vrider omkastaren i mellanläge och lägger ned handduschen på golvet en liten stund så att väggröret töms. Dock kommer det alltid att finnas kvar lite vatten i takduschsilen som kan droppa ut. Eventuellt efterdropp i taksilar kan även förhindras med hjälp av en vakuumventil där backventilen demonteras från vakuumventilen. Ventilen monteras mellan duschsil och överrör! Vakuumventilen utan backventil gör att taksilen självtömmer sig direkt utan att vattnet under en lång tid droppar ut och även att man slipper kalla droppar vatten vid användning av bara handduschen!

  Efterdropp kan även orsakas av defekt avstängnings överstycke, detta skall kontrolleras genom att ta loss duschanordningen från blandaren och se om det under en längre tid kommer vatten från blandaren i stängt läge. Kommer det inget vatten är det inget fel på överstycket.

  Se nedan för artikelnummer:  mvh
  Per-Erik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.