Utkastare läcker

Hej,

Min vattenutkastare läcker när en slang är påkopplad. Det läcker från plastringen som finns på utkastaren. Är ingen slang påkopplad så håller det tätt. Vad kan göra för att fixa detta? Hälsningar Malin

Kommentarer

 • Hej Malin,

  Om man har en slang påkopplad kan en del av vattnet dräneras ut ur dräneringshålet, men i ditt fall skall du börja med att gå igenom bifogat felsöknings och åtgärds dokument för hur du åtgärdar detta.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej igen!
  Nu har jag följt anvisningarna som jag fick skickat till mig och allt ser bra ut. Alla mått är som de ska. Kan det då vara något fel på överstycket? Ska jag testa att byta ut denna?

  Tacksam för hjälp.
  Mvh Malin
 • Hej,

  I vissa fall, vid påmonterad lång slang som är försedd med avstängning, kan en större mängd vatten dräneras ut ur vattenutkastaren. För att förhindra detta kan en backventil (RSK 501 40 90 ) monteras på vattenutkastarens utlopp.

  Dock kan o-ringen på dräneringsventilen vara skadad vilket orsakar läckaget. I detta fall kan man byta o-ringen (RSK 859 45 43) eller byta spindeln (RSK 431 68 75).

  Alternativt kan du byta både spindel och kranöverdel (se bild nedan).  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Tack för snabbt svar!

  Den läcker tyvärr väldigt mycket när slang är påkopplad och får ha en spann under utkastaren för att samla upp vattnet. Denna fylls flera gånger under cirka en kvarts vattning...

  Jag kan se att packningen på spindeln är intakt så hoppas att jag inte behöver en helt ny spindel då. Men jag undrar hur man byter o-ring i dräneringsventilen? Har ni en bild på var den sitter och hur man byter den? Jag kan inte se någon o-ring i den dräneringsventil jag har nu nämligen. Eller är det bättre för mig att byta ut hela ventilen eftersom jag är ganska novis på detta...

  Tack för all hjälp med denna läckande kran.
  MVH Malin
 • Hej igen,
  Jag ber om ursäkt, jag skrev fel tidigare. Jag menar att packningarna ser hela ut på både spindel (krankäglan antar jag att den heter?) och dräneringsventil. Jag är som sagt novis på detta och har dålig koll på vad delarna kallas.

  Det enda jag inte kan se om den är hel, är kranöverdelen.

  MVH Malin
 • Hej,

  Det är svårt att se om en o-ring är skadad och kan vara orsaken till läckaget. Det är inte särskilt sannolikt att det är fel på kranöverdelen då det i dessa fall läcker ur vatten där nyckeln sitter.

  Ett tips, jag ser att stänkskyddsringensitter med sin öppning uppåt, den skall sitta nedåt.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Tack snälla för ert tålamod och hjälp!
  Jag testar med en o-ring och ev en backventil!

  Ha en fin dag!
  Mvh
  Malin
 • Hej,
  nu är o-ringen bytt men det läcker fortfarande jättemycket vatten. Jag skickar bilder på alla delar så kanske ni ser något jag inte kan se. Jag överväger att ta hem en vvs'are som kan laga den men försöker gärna själv en sista gång.

  Tack på förhand!
  Mvh Malin
 • Hej,

  Tack för bilderna, de var väldigt tydliga dock är det svårt för oss att se något fel på dessa.

  Om alla mått stämmer skall det inte läcka, jag vill nog rekommendera dig att byta komplett kranöverdel och spindel. Eller kontakta en rörmokare.  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Hej! Jag har en vattenutkastare modell 4293-0400 som läcker på under sidan när kranen är öppen. när kranen är stängd läcker den inte alls! Vad ska jag göra ?? Detta felet "bara" dök upp helt plötsligt, Kan ni hjälpa mig med detta? Tackar på förhand! M.v.h. Leif Nordsjö
  Leif Nordsjö
 • Hej Leif,

  Följ instruktionerna under rubriken "Om trädgårdskranen läcker ur dräneringshålet i öppet läge (men inte i stängt)." i det här felsöknings-inlägget så ska det ordna sig!
  https://kundforum.fmmattsson.se/org/fmmattsson/d/tradgardskran-vattenutkastare-tillverkade-fran-201/

  Hälsningar
  Gustaf
 • Hej!
  Min vattenutkastare går inte att stänga av helt, utan det rinner vatten ur kranen trots att kranen är helt stängd. Är det packningen som är slut eller är det o-ringen?
  Hur byter man i så fall? Har letat på Youtube men inte hittad någon instruktionsfilm.

  Håkan Landberg
 • Hej Håkan,

  Den där vattenutkastaren är från Gustavsberg så hör med dem vad som kan vara fel och behöver bytas!

  Hälsningar
  Gustaf
 • Hej, den här kranen läcker i stängt läge. Något förslag till åtgärd? Ser inte vilket märke eller modell det är.

  Robert
 • Hej Robert,

  Känner inte igen blandaren men i överlag om en blandare läcker är räcker det med att byta krankäglor. Vilken typ av krankägla är svårt att avgöra utan att veta modell.

  Ett tips är att ta loss överstycket, lossa krankäglan och ta med sig den till en välsorterad vvs butik och se om de har en liknande.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej!

  Jag har en FM Mattsson utkastare för både varm och kallvatten. I höstas när det blev kallt så började den läcka. Den läcker ur hålen där nycklarna sitter. Kan jag byta några delar/o-ring eller annat för att laga befintlig utkastare?

  Martin Svensson
 • Hej,

  Enligt det du beskriver så har vinkeln på insidan flyttats bakåt, antingen på grund av för hård stängning eller frysning.

  Börja med att läsa igenom följande felsökning.

  Mvh
  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.