Trycket i vattenutkastare dåligt

Hej,
Jag fick monterat en vattenutkastare för två år sedan (se bifogad bild). Sommaren 2019 började den låta och trycket blev påtagbart sämre. Nu orkar jag inte ha det så mer så jag har försökt att undersöka. Jag har provat att flytta de vita plastbitarna (se bifogade bilder) utan framgång. Om jag vrider avstängarna in och ut flera gånger så kan det ibland få trycket tillbaka. Efter att jag har plockat ut spindlarna (de långa smala rören) och monterat igen är trycket nästan alltid bra tills jag ska använda utkastaren igen. Något är uppenbart fel. Har ni någon uppfattning? Hälsningar Ola Sjöholm
Kommentarer

 • Hej Ola,

  Om du har missljud samt dåligt tryck i din vattenutkastare kan du behöva justera styrningarna enligt nedan.


  Du bör även kontrollera installationsmåttet genom att mäta hur mycket spindlarna sticker ut (se nedan). Samt kontrollera så att utkastaren är monterad i rätt vinkel.


  Instruktion


  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Hej Daniel,

  Lutningen är korrekt. Dock sticker inte spindlarna ut något alls. Jag förstår att det kan vara problemet även om det varit så hela tiden och den fungerade bra i början. Men vad gäller styrningarna så har jag satt den ena 30 mm från käglan men var ska jag sätta den andra? Det står minsta avstånd 220 mm. Jag kan ju inte göra det. Se bild.

 • Hej,

  Måttet på 220 mm förutsätter att spindeln inte är kapad. Är din kapad så pass mycket skall du sätta den andra styrningen i mitten.

  Från början har nog spindlarna stuckit ut som de ska annars skulle u ha problem med läckage. Ventilhuset (vinkeln som sitter på insidan) kan ha flyttats bakåt vid för hård stängning eller vid eventuell frysskada.

  Måttet kan du ändra på två sätt. Antigen lossar du muttern på ventilhuset och knackar tillbaka den med en hammare eller gummiklubba och drar åt muttern hårt igen. eller så monterar du brickor på krankäglans axel för att på så sätt bygga ut måttet igen.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej Daniel,
  Jag satte brickor som du beskrev. Det gjorde att spindlarna stack ut 1-1,5 mm. Dessutom har jag placerat ena styrningen 30 mm ifrån käglan och den andra i mitten. Tyvärr avhjälper det inte problemet. Kan det vara något knas i ventilhusen?

  Hälsningar
  Ola
 • Hej,

  Kan du testa att ta bort styrningen närmast krankäglan? Ibland när man har kortare spindlar kan det hjälpa att ta bort just den styrningen.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej igen,

  Jag har justerat enligt beskrivning. Det är bättre men jag måste fortfarande lirka fram och tillbaka med vreden för att nå fullt tryck. Ibland måste jag knacka på vreden så knäpper det till och jag får fullt tryck.
 • Skulle nog vilja rekommendera dig att göra en ominstallation av utkastaren. Så att allt sitter som det ska.
  Daniel Kundsupport
 • Jag tror nog också att det är det enda rätt. Tack för din hjälp!

  Hälsningar
  Ola
 • Hej,
  problemet är löst. Jag ville delge lösningen om någon kan vara behjälpt av det. Jag fick tipset, av en kompis som är vvsare, att klippa eller fila bort en millimeter på spindelstödens tre ben. Jag vet inte om det är pålagringar i röret som gjort att spindeln inte löpte lika friktionsfritt. Men nu funkar utkastaren perfekt 👍.
 • Hej,

  Tack för din feedback och tack för ditt tips, det är värt för oss att kolla på.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Har samma problem. Trots en utbytt utkastare så återkom samma problem som den gamla.
  Finns det någon beskrivning på vad de olika delarna heter/sitter?
  T.ex. spindelstöd, krankägla osv.
 • Hej Torbjörn!

  Vilken modell av vattenutkastare har du.

  Mvh
  Marie Kundsupport
 • Hej!

  Den utgående modellen 42900050
 • Hej Torbjörn,

  Börja med att läsa igenom följande felsökning.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej.
  Har precis samma problem. Jag löser det genom att strypa flödet i slangen så att det blir ett mottryck. Det hörs tydligt när ventilen öppnar och sedan är det fullt tryck igen.
 • Hej Stefan,

  I det här foruminlägget, under rubriken "Om vattenutkastaren ger dåligt flöde eller är trög att öppna.", hittar du felsökning och åtgärd för problemet du upplever med din vattenutkastare.

  Hälsningar
  Gustaf

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.