Till senaste kommentaren

Köksblandare Rogen - vatten sipprar fram vid vredet

Hej;
Installerade en ny köksblandare FMM Rogen tvågrepps 2015. Funkade finfint i 5 år även om det gnisslade/"skrapade" lite när man öppnade och stängde kranarna. Sen totalrenoverade de lägenheten under med några vattenavstängningar och därefter började det sippra fram vatten ur halsen på ena kranöverdelen (kran 1) när man öppnade den kranen. Öppnade man den andra kranen (kran 2) därefter så slutade det oftast att sippra fram ur halsen på kranöverdel 1. Dran har också blivit allt svårare att stänga, i avseendet måste dras åt hårdare för att stoppa vattenflödet.

Vad kan tänkas ha hänt här? Är det krankägla som bör bytas eller hela överdelen? Finns det möjlighet att åtgärda genom att rengöra kring krankäglan eller nåt sånt?
Jan

Kommentarer

 • Hej Jan,

  Om det droppar ur själva kranöverdelen måste hela kranöverdelen. Orsaken till läckaget är att när ledningarna trycksätts igen efter avstängning så följer smuts/partiklar med vattnet ut till blandaren som sedan skadar kranöverdelarna.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej,
  Tack för snabbt svar.
  Okej, då byter jag kranöverdelen eller kanske båda för att vara på säkra sidan.

  Hur kan man skydda sig mot sånt här i framtiden? Det känns ju inget kul att riskera att behöva ringa rörmokare och byta delar som går sönder varenda gång nån renoverar i huset. Vattenavstängningar sker ju titt som tätt.

  Ska jag stänga av flödet via ballofix medan vattnet är avstängt och sen när vattnet är på igen göra nåt speciellt med kranarna innan jag öppnar ballofixerna, för att reducera risken för att smuts och partiklar ställer till med problem igen?
  Jan
 • Hej,

  Om det sker ledningsarbete i eller i anslutning till fastigheten skall de som sköter ledningarna spola ur dessa innan de driftsätts igen för att få bort det mesta.

  Mvh
  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.