Köksblandare 9000 (?) konstig

Hej!
Jag har nyligen flyttat in i ett hus och något har hänt med kökskranen mellan visning, då det fungerade, och tillträde. Handtaget (manöverdelen) på kranen glappar rejält, kranen går att vrida för mycket (se filmer), vattnet är kokhett osv.
På en byggmarknad sa de att jag skulle pilla loss blå-röda pluppen och använda en insexnyckel och öppna kranen. Men skruven sitter så högt upp - även med manöverdelen helt upplyft - den verkar sitta ända uppe i taket, att i alla fall jag inte lyckats få upp den.
Bilderna där den faktiskt syns är tagna nästan rakt underifrån, först då ser man skruven. Jag har självklart reklamerat detta till säljaren som inte bryr sig... (de tog för övrigt med sig strålsamlaren/munstycket när de flyttade...).

Tacksam för hjälp!

Anna

Kommentarer

 • Hej Anna,

  När det gäller "glappet" i handtaget så skall du börja med att dra åt insexskruven i handtaget med en 2,5 mm insexnyckel. Dock kommer ett litet glapp fortfarande att finnas för att handtaget inte skall fastna helt och omöjliggöra reparation av blandaren.  Ha handtaget i stängt läge och vinkla insexskruven snett uppåt för att komma åt skruven. Du kan börja med att lossa skruven lite och trycka ned handtaget innan du drar åt skruven.

  När det gäller vridbarheten på utloppspipen går detta att ställa in genom att använda sig av spärrbrickor (se nedan).  Vattentemperaturen är inget som blandaren kan påverka. Köksblanadren ger ut den temperatur på vattnet den får in.

  Ny strålsamlarhylsa:


  Ny strålsamlarnsats:
  Detta hittar du hos någon av våra återförsäljare eller webbutik med inriktning vvs.

  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Hej!
  Tack för tipsen! Jag har nu lyckats skruva loss skruven för att se hur det ser ut inuti.
  Se bilder. Det ser ut som om den röda/svarta ringarna är limmade?? Därför vågar jag inte röra det förrän jag vet vad jag gör.
  När det gäller temperaturen på varmvattnet verkar det ju enligt instruktionen finnas sätt att ställa in detta, se

  Rev. 001 – 15.10. FMM nr 08838060

  Går det ändå inte att ställa in temperaturen på denna kran?

  Har satt tillbaka handtaget och dragit åt skruven, men det glappar fortfarande lika mycket. Det finns två andra FMM9000 i huset och de glappar bara lite - det glapp jag anar att du menar - men det här är något helt annat, fortfarande precis likadant som på filmen jag skickade.

  Så tacksam för vidare tips och instruktioner för att få kranen att funka igen.

  Mvh, Anna

 • Hej igen!

  Jag kanske ska förtydliga: Vattnet blir skållhett när handtaget står bara pyttelite till vänster om neutralläge - det är alltså inte maxläge till vänster på spaken som jag menar.
  Mvh,
  Anna
 • Hej,

  Det ser onekligen ut som att tidigare ägare har limmat eller smörjt ovansidan på insatsen med något fett?

  När det gäller temperaturen så går det att begränsa temperaturen genom att begränsa spakrörelsen för att tex. undvika skållning. Blandaren kan inte göra inkommande vatten varmare.

  I ditt fall rekommenderar jag att byta ut blandarens keramiska insats.  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Hej igen!

  Det är lim tror jag.
  Om jag byter ut den keramiska insatsen - kommer glappet i handtaget då att försvinna? Annars, vad beror det på? Har skruvat fast skruven ordentligt, så det kan inte vara problemet.
  Och de här småspärrbrickorna - är det en separat reservdel från insatsen eller hänger något sådant med i kitet med keramikinsatsen?

  I monteringsanvisningarna, som den jag hänvisar till ovan, finns instruktion för hur jag ska justera vattentemperaturen. Är det den jag ska följa?

  Sist en fråga om keramikinsatsen: När jag letat igenom ert forum för att hitta svar på mina frågor har jag sett att ni ibland rekommenderar en grön keramikinsats, för kallstarter, att det är energibesparande etc. Varför rekommenderar ni den röda insatsen då? Är det den enda som fungerar med kranar som inte är nya?

  Mvh,
  Anna
 • Hej,

  Glappet kommer med största sannolikhet att försvinna.

  Spärrbrickorna är endast till för att spärra vridbarheten på utloppspipen, de har inget med keramikinsatsen att göra.

  Insats med röd ring var standard fram tills ca: 2010. Den insatsen har inte kallstartsfunktionen.

  Numer är insatsen med grön ring standard och den har funktionen som vi kallar för kallstart. Dock passar båda insatserna i din blandare och vill du ha kallstart på din blandare så använder du dig av följande kit istället (du behöver även ett annat verktyg än det som följer med).

  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Tack för svaren. När det gäller glappet i handtaget, behöver jag inte byta ut själva handtaget utan sitter felet/glappet alltså i att keramikinsatsen är felaktig?
  Och sist, är det idé att byta ut/skaffa alla dessa delar till en blandare som har tolv, i år tretton år på nacken?

  Mvh,
  Anna
 • Hej,

  Handtaget kan behöva bytas vid behov.

  Det är inga större kostnader att byta dessa delar så vill du behålla blandaren räcker det gott och väl att byta delarna i stället för hela blandaren.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.