Handdukstork
Hej, jag har en handdukstork i min lägenhet som saknar reglage. Det blir väldigt varmt i badrummet och jag skulle vilja minska effekten. Den enda form av reglage jag kan se är en liten ventil som kräver en fyrkantig nyckel. Osäker på om jag kan använda den för att reglera värmen, tacksam för råd.
Följ inlägget
2
följare
Återkom med en bild på din handdukstork så vi kan se vilken modell det gäller.
Mvh
Hej,
Enligt bilderna så har du varken regleringsventil eller returventil installerad. Ventilen för fyrkantig nyckel är en luftventil som används vid luftning av systemet.
Det kan gå att montera på ovanstående ventiler på din befintliga handdukstork men detta är något du får prata med en rörmontör om.
Mvh
nu den funkar inte den är helt kall 🥶.. när jag provar Öppna luftventilen då kommer varm vatten upp och när jag stänger den blir kall 🤷♂️🤷♂️
Är ballofixerna på båda sidorna öppna? (det var lite svårt att se på bilden)
Samt är båda rören från väggen och upp till handdukstorken varma fastän inte själva handdukstorken är det?
Mvh
Hej
Ja båda är öppna in och ut …
Den är kall men när jag öppnar luftventil en stund då kommer varmvatten fram till luftventil och inte vidare 🤷♂️🤷♂️ Röd = varm
Blå = kall
Okej, jag förstår. Det låter som att det kan vara stopp i returledningen någonstans. Det är dock lite svårt att säga vart, i och med att det är kallt på hela sidan efter luftningen. Jag skulle därför råda dig att ta kontakt med en VVS:are som får kika på det.
Mvh
En handdukstork skall inte gå att stänga av helt, däremot skall det gå att justera temperaturen. I ditt fall är det dags att justera returventilen. Se bifogad fil.
Mvh
Hej
Jag har en sån här vattenburen handdukstork. Tror att det är FM Mattsson.
Vi blev utan vatten ett dygn förra veckan pga en stor vattenläcka i huvudvattenledningen till vår kommun. Sen dess har handdukstorken varit kall. Vicevärden var o luftade den men den blir aldrig varm hela vägen. Vi fick låna hans nyckel till ventilen o har försökt själva också, men utan resultat. Värmen går aldrig längre upp än förbi första krönet nertill. Hur får man ut luften ur den? Vi har inte vågat öppna någon av ”skruvarna” upptill. Känns bakvänt att bara försöka få ut all luft nertill i ventilen. Det kommer bara ut jättehett vatten ut jättehett vatten ur den. Vore tacksam för hjälp.
Enligt din beskrivning bör ni kontrollera och justera returventilen. Som det verkar nu så är ventilen inte helt öppen.
Vi rekommenderar att ni tar hjälp av en rörmokare.
Mvh
Hej, jag har två handdukstorkar. Har fotat en. Den saknar termostat den andra har det men oavsett hur mycket jag skruvar för att få ned värmen lågt som möjligt (vill spara energi, det är inte kallt hemma) så är de varma. Varmare än jag vill ha dem. Kan jag ordna detta själv på något sätt eller måste VVS:are anlitad?
En handdukstork skall inte gå att stänga av helt, däremot skall det gå att justera temperaturen. I ditt fall är det dags att justera returventilen. Se bifogad fil.
Mvh Ann
Jag har en handdukstork utan regleringsventil som blir jättevarmt nu på vintern, så varm att man bränner sig lite på den. Det är såklart trevligt med extra värme i kylan, men jag oroar mig för att det ska börja brinna om jag har mina handdukar på den. Är detta något som man bör vara vaksam på? Kan en vattenburen handdukstork bli så varma att man bör undvika att hänga textilier på dem?
Tack på förhand!
Det börjar inte brinna men det finns risk att man bränner sig om det inte finns någon reglerventil.
Kontakta en rörmokare för att se vad ni kan göra.
Mvh
Artikelnummer 33690000 (länk till produktsida) låter som det du söker.
Detta hittar du hos någon av våra återförsäljare eller webbutik med inriktning vvs.
Hälsningar
Värmen regleras inte genom returventilen, värmen regleras genom regleringsventilen.
Mvh
Mvh Tomas
Som du skriver så skall det inte gå att stänga av handdukstorken helt genom regleringsventilen, detta för att vattnet inte får bli stillastående.
Regleringsventilen är ingen termostat, det enda den gör är att sköta flödet, ett mindre flöde kan ge en lägre temperatur, men beroende på inkommande vattentryck samt temperatur så är det inte säkert att det blir någon märkbar skillnad.
Mvh