Droppande/trög köksblandare

Vår köksblandare droppar och är trög att använda. Vad behöver bytas? 

Kommentarer

 • Hej Daniel,

  Blandaren på bilden är en FMM 9000. Om den droppar och går trögt är det dags att byta blandarens keramiska insats

  Ny insats inklusive verktyg och instruktion har artikelnummer: 859 19 46. Detta hittar du hos någon av våra återförsäljare eller webbutik med inriktning vvs.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej igen
  Bytte den keramiska insatsen i starten av september och det blev väldigt bra i starten, men nu tycker jag att den börjar bli trög igen. Är det fel insatsen jag har köpt eller något annat?
 • Hej,

  Förutom vanligt slitage, är den vanligaste orsaken till trögheten att det kommer in smuts/partiklar in i blandarens keramiska insats. Allt vatten innehåller partiklar, men har man tex. egen brunn har man oftast en större koncentration.

  Smuts/partiklar kan även komma även in i ledningssystemet vid ledningsarbete i eller i anslutning till fastigheten där vattentrycket stängs av. När systemet trycksätts igen följer partiklar som lossnat från ledningarna med ut till det första/närmaste tappställe som används.

  En annan orsak kan vara om man har väldigt hett vatten (>80º). Hetvatten nöter bort keramikinsatsens smörjande hinna (silikonfett) fortare än normalt tempererat vatten.

  Vi har även sett ett ökat användande av rengöringsmedel i sprayform där medlet tränger in i blandaren och löser upp silikonfettet vilket orsakar att blandaren blir trög.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej
  Har nu kollat temperatur på vattnet i blandaren och det kommer max upp i 55 grader. Då vi inte har problem med några andra blandare i huset (har sju stycken till), varvav tre är tappställe innan köket, tror jag inte heller det är partiklar i ledningssystemet. Det har inte varit några ledningsarbeten i området det sista året.

  Slutligen så är det sant att vi använder rengöringsmedel, men inte mer än på någon annan blandare i huset och den som nu krånglar har vi som sagt bytt insats i i september i fjol.

  Är det möjligt att få på silikonfett igen eller må insatsen bytas på nytt? 

  mvh Daniel
 • Hej,

  Det går tyvärr inte att öppna insatsen och smörja den. Är insatsen trög igen efter en så kort tid är det något som påverkar.

  Ett tips är att vid byte av insats sätta en hink över blandaren (när insatsen är urtagen), hålla i hinken och sätta på vattentrycket för att spola ur ledningen och på så sätt få spola bort ev. smuts och partiklar.

  Mvh
  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.