Till senaste kommentaren

Byte insats och manschettpackningar

Hej!

Jag har en drygt 20 år gammal Origo som då hette 9401-000, RSK 830 88 53.
På baksidan finns ett litet hål, som i era YouTube-filmer har en insexskruv. Men mitt hål är tomt, jag har för mig att det har något med spärren för att svänga pipen för långt åt sidan, eller är det någon annan anledning till att hålet saknar skruv?

Problemet är att det läcker ur det hålet och vattnet sipprar ned under den rostfria diskbänksskivan och förstör spånskivestommen under det rostfria. Vad kan jag göra för att stoppa droppet?

Jag såg precis filmen på er sida om att byta insats och manschettpackningar (https://www.youtube.com/watch?v=3tVhtXjGl5Q), löser det även läckage från lilla hålet?? Kan jag i sådana fall beställa reservdelarna från er eller måste jag vända mig till en åf? Vad heter delarna jag ska beställa (typ RSK-nummer eller motsvarande så att det inte kan bli fel)? Osäker också på om jag har metall- eller plastring i min gamla blandare – fungerar serviceverktyget jag har sett är inkluderat med båda?

Den lilla flärpen som man ska pilla ur allra först för att komma åt att lossa insatsen är hos mig försänkt och halvrund, hur pillar man ens bortden?

Och sista frågan: Miin modell har en diskmaskinsavstängare, den har jag inte hittat någon YouTube-film för, finns det? Nu läcker det i och för sig inte från den och vi använder den aldrig (står alltid öppen) men det kanske kan vara klokt att byta packningar även där när man ändå håller på. Vad heter i sådana fall dessa reservdelar, och finns det någon film eller annan instruktion för det?

Ledsen långt med många frågor, men jag måste ta tag i det här nu :-)

Pär Owen

Kommentarer

 • Hej Pär,

  Det stämmer bra att det är manchettpackningarna/tätningsringarna som behöver bytas för att åtgärda läckan där bak. RSK-nummer på dessa är 8593089 och du köper dem hos någon av våra återförsäljare eller webbutik med inriktning vvs.

  Nedan bild är reservdelslistan för din blandare där du ser sprängskiss och alla reservdelsnummer för din blandare. Jag har även bifogat serviceinstruktionen för din blandare som du kan kolla i!

  Fästmuttern på din blandare är i metall så du använder antingen en skiftnyckel eller nyckeln som har RSK-nummer 8592419 för att lossa på den.

  Gällande den lilla "knappen" som täcker för insexskruven så kan du försöka komma åt att pilla bort den bakifrån genom att försöka få in något under spaken.

  Insatsen för diskmaskinsavstängningen har RSK-nummer 8591843.


  Hälsningar

  Gustaf Kundsupport
 • Tack för snabbt svar! Då antar jag att det är OK att hålet på baksidan saknar skruv, efter byte av packningar ska inte den heller läcka. Och jag tolkar svaret som att jag ska byta både insats och manschettpackningar. Även diskmaskinsavstängaren, trots att det inte är den som verkar läcka?

  Oklart dock om lilla knappen. Jag menar den på framsidan under pipen, den som gör att jag över huvud taget kan lossa kåpan och byta insats. Där kommer man absolut inte åt ”bakom” eftersom reglaget löper på en kulled som inte lämnar något utrymme för ens minsta skruvmejseln, särskilt som kulleden är rund och mejseln är rak. Hur gör VVS-proffsen?
  Pär Owen
 • Hej Pär,

  Är det enda problemet att det läcker från hålet på baksidan bör det räcka med att bara byta manchettpackningarna, då behöver inte keramikinsatsen bytas. Har du inga problem med diskmaskinsavstängningen behöver du inte byta den insatsen!

  Är inte helt säker på vilken liten knapp det är du menar men om det är markeringen som sitter precis under spaken (alltså vid nr 1 på reservdelslistan) så kan du behöva lyfta upp spaken för att kunna få in en skruvmejsel/insexnykel eller dylikt (se bild från Siljan-seriens instruktion).

  Är det inte den du menar får du gärna skicka en bild på vilken del det är du menar.


  Hälsningar

  Gustaf Kundsupport
 • OK tack, det närmar sig :-) Jag fick loss lilla pluppen, skruven och täckhuven. Men sedan fick jag inte loss fästnippeln. Gapet på min största skiftnyckel var inte stort nog och nippeln sitter ändå så hårt att jag inte heller fick loss den med en polygrip, trots att jag lyckades få den att inte slinta. I stället vreds hela armaturen snett i rörfästena under. Vad heter den fasta nyckel jag ska leta upp, som passar till fästnippeln? Och kommer jag att kunna få loss den ens med rätt verktyg? Eftersom armaturen inte sitter fast annat än där kopparrören går in finns ju inget riktigt mothåll och jag är rädd att jag vrider rören läck.
  Pär Owen
 • Hej,

  Det går lättare att lossa muter om man använder sig av nyckeln nedan. Ett tips är att hålla fast nyckeln på muttern medan du knackar längst ut på nyckelns skaft i riktning motsols, man kan behöva knacka en stund för att lossa muttern men på så sätt behöver du inte ha ett mothåll.  Mvh

  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.