Byte av krankägla i blandare modell äldre

Har en äldre blandare (se bild) i vilken jag vill byta krankägla. Vid demontering visade det sig att ratten sitter fast i kranöverdelen (centrumskruven är borttagen). Har ni tips på hur man kan lossa ratten?

Kommentarer

 • Den ska normalt sett dras rakt ut, finns inget mer som håller fast den.

  Christer/Kundsupport
  Christer
 • Jag förstår, men något håller kvar den eftersom den inte går att rubba ens med hjälp av verktyg. Frågan är ju hur mycket våld man kan använda på ratten utan att den blir oanvändbar.
 • När en blandare har varit monterad under en lång tid kan det samlas smuts och/eller kalk i blandaren b.l.a då just där. Har tyvärr inga ytterligare tips eller tricks
  utom kanske att man spolar VV ur och på den innan man med lite mer våld försöker ta bort ratten

  Christer

  Christer
 • Hej!
  Har samma bekymmer (1000-serien). Testat med att tvätta av vredet med tvål/spray först. Sprayat, väntat, tvättat av, dragit i vredet, sprayat igen, väntat... osv. Därefter med 5-56 vid upprepade tillfällen - runt hela "halsen" i påläge samt i skruvhålet. Låtit det dra något dygn, Sprayat på igen. Fungerar inte alls. Har även testat den mildare varianten med väldigt varmt vatten och även placerat en trasa över kranen med kokhett vatten. Den sitter fast hur man än vrider och drar. En fråga, i vilket läge ska vara när man drar ut det (på-eller avläge), eller spelar det ingen roll? Finns det några verktyg eller andra medel som fungerar bättre än 5-56? Eftersom det är ett vred kan man ju inte "knacka" på den med hammare precis 😀
 • Hej Margareta

  Använd en skruvmejsel och bänd, mellan blandarhus och ratt.
  Se skiss.

 • Hej! Vattenutkast FMM20 X1.5.  Kommer inget vatten trots att kranen är öppen. Känns som krankäglan fastnat. monterar ur den utan problem. Rengjort monterat tillbaka. Funkar fortfarande inte.  Har tidigare funkat efter att man knackat på kranhuset
 • Hej! Vattenutkast FMM20 X1.5.  Kommer inget vatten trots att kranen är öppen. Känns som krankäglan fastnat. monterar ur den utan problem. Rengjort monterat tillbaka. Funkar fortfarande inte.  Har tidigare funkat efter att man knackat på kranhuset
 • Gäller samma princip även för den här blandaren. Den går att skruva ut till "fullt vatten på läge" men sedan sitter den helt fast. Skruven är urskruvad.
 • Hej igen! Vore intressant att veta om ni kom fram till något. Jag har testat allt utom dynamit tror jag :), t.ex. olika typer av medel som 55-6.  Skruvat ut vredet så långt som möjligt och skruven är borta. Försökt bända lite försiktigt med mejsel och duttat med hammare. Jag har gett upp alla försök att få loss den. Det får bli en insjö på golvet till dess jag byter ut hela blandaren - om det inte finns ett nytt tips 😀
 • Hej,

  Om du inte lyckas få loss ratten är det ett blandarbyte som gäller.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Min satt också hårt. Jag använde två stora mejslar (en neråt, en uppåt), öppnade kranen så jag fick ett stort glapp att stoppa in mejslarna i, la dit plast från sönderklippt glassbytta som skydd och bröt med båda mejslar samtidigt. Detta för att inte bryta av något utan dra ratten rakt ut.
  Det gick bra, men jag är förvånad att inget gick sönder. 😀
 • Snyggt 😀
  Kristofer Kundsupport
 • Kranen i tvättstugan droppar om man inte vrider väldigt hårt. Nu har kallvattenvredet som är i plast förlorat fästet och snurrar bara runt utan att greppa. Är denna kran fmmattson? Radhuset är byggt 1977.

 • Hej Jan-Åke

  Det är ej vår blandare

  Mvh
  Ann Kundsupport
 • Hej, har samma blandare. Har läckt i flera år och tänkte prova byta krankägla. Men efter att ha skruvat ur skruven sitter ratten kvar hårt. Bankat och bänt. Ska ratten vara fullt utdragen? Hjälper inte. Var sitter ev gammal smuts mm, ifall man ska smörja? smörja skruvhålet? Man är ju rädd att ratten går sönder så står man där och inte kan få ihop systemet igen. Ska man banka med hammare och skruvmejsel som bilden?

  Eje
 • Hej Eje,

  Om skruven är lossad ska man bara behöva dra vredet rakt ut. Dock kan det sitta rejält hårt efter en lång tids användning.

  Ett knep är att gänga ur överstycket med hjälp av ratten medan den sitter på. Ett annat knep är att värma upp ratten genom att linda runt en trasa/handduk och hälla på varmt vatten och sedan låta det svalna, detta brukar göra det lättare att få loss vreden.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej,

  vredet/ratten ska vara fullt utskruvat innan man ska kunna dra det ut?
  Körde in skruvmejslar och hamrade utan resultat, så det känns konstigt.
  Vad menas med överstycket?
  Eje
 • Hej,

  Det spelar ingen roll om vredet står i stängt eller fullt öppet läge. Överstycket är den del som vredet sitter på och som krankäglan i sin tur sitter i.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Hej,
  tog i och lyckades till slut bända bort den. Blev lite kantstött allt verkar fungera nu.
  Tack!
  Eje
 • Vilken krankägla skall jag ha? Johan
  Johan Bergh
 • Hej Johan,

  Blandaren du har är en FM Mattsson 9000 duschblandare. Passande kägla har RSK-nummer 8913411. Vill du också byta kranöverdel inkl. kägla har denna RSK-nummer 8585846.

  Hälsningar
  Gustaf

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.