Byte av insats kran

Hej
Eftersom min badrumskran läcker och gör ljud ifrån sig måste jag byta insatsen. När jag tidigare var i kontakt med er bifogade jag en bild på kranen och fick därefter reda på att "Insatsen du har i din blandare har utgått och du måste byta denna reservdel nedan..." Numren till denna reservdel (manöverdel): FMM 5930-3009, RSK 859 18 49.

När jag nu öppnat kranen undrar jag hur jag ska kunna få upp den gamla insatsen för att kunna sätta i den nya. Finns inget att skruva på. Rädd att jag förstör något ifall jag försöker bända upp insatsen, ifall det nu är möjligt? Dessutom ser det inte ut som att den manöverdel som ni meddelade mig att jag skulle byta till passar i min kran?
Ser fram emot att bli av med problemet läckande kran som ger oljud ifrån sig.
Hälsningar
Anders

Kommentarer

 • Hej Anders,

  För att kunna lyfta ur insatsen måste du först lossa blandarens fästnippel (se sprängskiss nedan). Fästnippeln har en nyckelvidd på 39 mm och den lossas lättas med vårt verktyg (se nedan), men det går även med en skiftnyckel eller liknande.

  Det kan vara svårt att se fästnipplen och dess nyckeltag men den sitter där. När fästnippeln väl är borta så är det bara att lyfta ur insatsen, den kan dock sitta lite hårt efter en lång tids användning.

  Se även vår instruktionsfilm
  som visar just hur man byter insats på din blandar modell. Artikelnumret du fått tidigare stämmer överens med det du måste byta.

  Mvh

  Daniel Kundsupport
 • Vore rätt trevligt om ni hade nåt tips på vad man gör åt en insats som sitter som berget. Har en kran som jag tagit på mig att byta själv efter att ha fått en tätningssats om 2 o-ringar som ska bytas från en VVS-firma som varit här och fixat andra saker.
  Försökte först med polygrip men den ville inte rubba på sig, så jag tog fram en stor rörtång, men nada.

  Ska tillägga att jag har varit väldigt noggrann med att inte använda för mycket våld med rädsla för att knäcka den så jag har sett till att jag fått ett någorlunda jämnt grepp, Dock blev kromen skadad så mässingen lyser genom på vissa ställen.
  Enda rörelsen jag fick var att hela kranen ville flytta sig i sidled. Jag har även testat med att hålla i själva kranarmen och utan resultat. Har försökt att skruva motsols, men den vill inte röra på sig alls.

  Har dock inte testat att värma vilket säkerligen inte är en bra idé eftersom det sitter plastgrejer inuti, och vill heller inte hålla på att kladda med smörjmedel då det kanske skadar gummipackningar eller vad som nu sitter inuti då det är osäkert ifall jag ens får loss den.

  Vet inte årtalet på den där kranen, men misstänker sent 80-, tidigt 90-tal så den har en liten transparent tjock plasthatt som påminner lite om bottnarna på dricksglasen som brukade finnas i skolor, men insidan såg ut precis som i klippet här ovan.
  Tony
 • Ska också tillägga att jag har flyttat polygripen och rörtången ett hack efter varje försök att lossa på den, för att jämna ut ev. spänningar i insatsen som kan ha uppstått vid de punkterna.
  Saknar denna nyckel, men det står att man kan använda skiftnyckel eller liknande, så...

  Bara för att få det ur världen...
  Tony
 • Hej Tony,

  Som sagt så kan denna mutter ärga fast rätt så rejält med åren och den enda nyckel som fungerar är denna. Och sedan får man försöka få till en knyck rörelse genom att knacka på skaftet. Man törs ta i lite mer än man tror.  Mvh

  Per-Erik Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.