Till senaste kommentaren

Bygga om duschblandare till badkarsblandare

Om du har en duschblandare med utlopp nedåt kan du enkelt bygga om den till en badkarsblandare. Det finns olika lösningar beroende på vilken modell av blandare du har samt vad du vill ha för funktion på badkarspipen.

Till exempel har vi utloppspipar med vridomkastarfunktion där man vrider pipen rakt fram för att få ut vattnet i badkaret och vrider till sidan för att få ut vattnet i duschslangen.Vi har även fasta utloppspipar där man väljer mellan kar och dusch genom en dragomkastare.

Oavsett vilken lösning du väljer följer allt du behöver med vald badkarspip. På vår hemsida hittar du de olika utloppspiparna och vilka blandare de passar till.

FM Mattsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej
  Skall göra just det som beskrivs ovan men, får inte loss den lilla delen som sitter just nu mellan blandaren och duschslangen. Tips?
  Har köpt en pip redan, men som sagt, den går ju inte på innan den lilla mellandelen kan lossas på och den sitter som berget för närvarande.
 • Hej!

  Tack för din fråga!
  Utloppsnippeln på duschblandaren skruvar man ur med hjälp av en 10mm insex nyckel.

  mvh
  Per-Erik Stais

 • Hej!

  Jag skulle vilja bygga om min duschblandare med badkarspip och omkastare till dusch. Min blandare är en äldre 9000 modell. Finns det utloppspip som passar? Tror att den har m22 gänga där nippeln sitter undertill.
  Mvh Viktor

 • Hej Viktor,

  Tack för ditt mejl,

  Ja det är en m22x1 gänga på er blandare och det finns badkarspipar som passar på din 9000 blandare,

  Denna har en omkastare knapp för att skifta mellan pip och duschflöde,

  På denna så vrider man hela pipen åt sidan för att skifta flödet,


  Dessa alternativ har ni,

  Mvh

 • Hej,

  Jag vill göra just detta.

  Vår blandare har dock inte samma stil. Den har ett uttag uppåt (idag till dusch) och ett uttag neråt (idag blockerat med en insex skruv).

  Hittar inte riktigt någon badkarspip på er sajt som passar. De flesta verkar vara gjorda för att ha duschslangen skruvad i pipen istället för i blandaren.

  Har ni någon som passar?

  Mvh
  Victor
 • Hej Victor,

  Tack för ditt mejl,

  Det bästa vore om ni kunde tillföra ärendet en bild på den blandare ni har idag så kan jag vi svara på ett bättre och säkrare sätt,

  Mvh
 • Absolut, så här ser blandaren ut:


  Som du ser har den uttag både över och under, så det jag antar jag behöver är en badkarspip som inte har extra uttag neråt?

 • Hej Victor,

  Tack för bilden,

  Det är så att på vår modell 9000 att den inte har en integrerad omkastare i själva blandaren, så om ni öppnar upp för flöde neråt också så kommer det varje gång ni öppnar flödet på blandaren att komma vatten både i pipen neråt och duschen samtidigt, och ha det så brukar inte vara så omtyckt.

  Så vårt förslag är att skruva ur utloppsnippeln på ovansidan och sedan ta locket och nippeln från undersidan och montera det på ovansidan istället, sedan skaffa någon av piparna det och montera den på undersidan. Det följer med en ny nippel i piparna så den ni idag har på ovansidan blir över, sedan sätter ni duschslangen på pipens utlopp (G1/2) istället,

  Skillnaden på dessa förslag är förutom designen att på Förslag 1 skiftar ni mellan pip flöde och dusch flöde genom att lyfta upp knappen som sitter ovan på pipen.
  Varje gång ni startar flödet i blandaren så kommer ner i badkaret, denna pip går ej att vrida på,

  Däremot på pip förslag 2 så skiftar man genom att vrida hela pipen åt sidan för att få duschflöde, så där styr pipens läge var flödet kommer när man öppnar flödet i blandaren,


  Förslag 1  Förslag 2
  Mvh


 • Hej!

  Kan min duschblandare göras om till badkarsblandare? (se bilder).
  Det ser ut att finnas något slags uttag på undersidan, kan man
  sätta en badkarspip där? I sådana fall, hur gör jag?

  Mvh,
  Johan

 • Hej Johan,

  Tack för ditt mejl,

  Menar ni att ha kvar utloppet på ovansidan som det är idag och komplettera med en pip på undersidan så går det inte rent tekniskt,

  Var det så ni menade?

  Mvh
 • Hej Per-Erik!

  Nej, jag menar att ersätta utloppet på ovansidan med en pip på undersidan.
  Går det?

  Mvh,
  Johan

 • Hej igen,

  Nej tyvärr det är inte möjligt att göra så pga blandarens uppbyggnad invändigt,

  Mvh
 • OK. Vad är då uttaget på undersidan till för? Om det inte går att använda det?
  Verkar meningslöst.

  Men då är det ny blandare som gäller. En följdfråga, hur får jag loss blandaren från väggen? Förutom det självklara att koppla bort inloppsrören. Det verkar sitta nån liten skruv på undersidan, ska man skruva loss den med en insektsnyckel? Är det bara att lyfta av blandaren från väggen sedan?

  Mvh,
  Johan

 • Hej igen,

  Ja det är inte så lätt att förklara, men kort så är det så att denna blandare består av ett inre blandarhus som inte är förberett för ett utlopp neråt, sedan förser vi den  med ett  kromat skal på utsidan som består av 2 delar
  där det undre skalet även sitter på färdiga badkars blandare,

  Ja det stämmer att när ni lossat inkommande vatten rören och den lilla skruven så kan lyfta av blandaren från det väggfäste den sitter på.

  Mvh
 • Hej igen Per-Erik!

  En följdfråga gällande ditt svar från igår. Skulle det, om vi bortser från estetiska aspekter, vara möjligt att montera en kranpip avsedd för köksblandare på min duschblandare? Jag syftar då på en kranpip enligt nedan:

  https://www.proffsmagasinet.se/vvs-inomhusklimat/kok/koksblandare/fm-mattsson-28816350-utloppspip-for-koksblandare-svangbar-250-mm-2363849?channable=00a9e8736b75003233363338343914&VAT=1&gclid=EAIaIQobChMI-pvX_83Z7AIVCLwYCh1wTgaCEAQYFSABEgL0ZfD_BwE


 • Hej igen Johan,

  Ja med denna övergångsnippel mellan blandaren och pipen så funkar det,
  Mvh

 • Hej!Jag undrar om det går att göra om denna blandaren till badkarspip? Går det att även ha kvar duschfunktionen? Och går det att göra själv isf? Tacksam för svarMed vänlig hälsning, Henrik Lundh
 • Hejsan!

  Du kan bygga om och behålla duschfunktionen med denna pip! Finns att beställa hos våra ÅF via butik eller internet. 


  Trevlig måndag /

  Johan Kundsupport
 • Hej
  Är den här blandaren lämplig att modifiera för badkar? Hur går vi till väga?

  Tack!

 • Hej Oskar!

  Ni kan ta den här pipen. Det följer med en nippel så ni byter ut den som sitter på blandaren nu.

  Mvh

  Marie Kundsupport
 • Tack för snabbt svar!
  Glömde tillägga att den nog sitter lite väl högt upp i dagsläget. Finns någon pip med en lite längre vertikal led som kan funka?

 • Hej Oskar!

  Då kan man ta det här.

  Mvh


  Marie Kundsupport
 • Tack för hjälpen!
 • Vill bara dubbelkolla eftersom bilden inte ser ut att vara samma som den du visar. (Artikelnumret de angivit är dock samma)

  Är det här rätt dragomkastare? https://bygglager.se/butik/vvs/reservdelar-vvs/fm-mattsson/vred-spakar-och-omkastare-blandare/fmm-dragomkastare-till-9000e-utan-pip-m26x15-g15/
 • Hej Oskar!

  Det är rätt.

  Mvh
  Marie Kundsupport
 • Hej! Vi skulle vilja göra om den här blandaren för att passa badkar, vilken pip bör vi välja? (den sitter ganska högt upp)

 • Hej Sara!

  Ni kan använda omkastaren och pipen här under.

  Mvh  Marie Kundsupport
 • Hej! Tack för hjälpen!
 • Hej!
  Går det att göra om den här blandaren till en badkarsblandare och vilken utloppspip ska jag i så fall köpa till?

  Och går det att byta ut duschhållaren till en som passar ett runt duschhandtag? Känns synd att byta ut hela stången bara för att kunna byta duschhantag.

 • Hej Lovisa!

  Det finns två alternativ för pip, RSK 8154058 samt RSK 8153990.
  Duschstången är den enda för 19mm rör så vi har ingen annan hållare till den.

  Mvh
  Marie Kundsupport
 • Stort tack för det snabba svaret! Så bra att det går att bygga om den till en badkarsblandare. Bättre både för miljön och plånboken. Kanske får bli en ny stång då iallafall för att få större valfrihet när det kommer till duschhandtag.
 • Hej!
  Går det att sätta en Utloppspip 9000E på en Badkarsblandare FM MATTSSON 2640 1910 160 c/c?
  (Behöver en pip som är så låg som möjligt undertill)

 • Hej Anders!

  Det går inte att sätta en 9000E vridpip på den. Den som bygger minst är den nedan.


  Mvh

  Marie Kundsupport
 • Hej.
  Jag har en duschblandare som jag skulle vilja få in en badkarspip på också med någon form av omkastare så att det även går att ha kvar duschmöjligheten. Vet inte vad jag har för modell eller gänga på blandaren så att leta upp vad jag behöver själv var lite av en djungel. Men såhär ser blandaren ut: Den hamnar som i hörnet av badkaret men det kanske inte gör något?

  Med vänlig hälsning, Erica

  Erica
 • Hej Erica,

  Du har en 9000-blandare.
  Med tanke på placeringen av blandaren så blir det bäst att ha en dragomkastare under blandaren (som du kan sätta duschslangen på) och sedan en längre svängpip för att slippa att vattnet hamnar utanför badkaret.

  Den dragomkastare som passar ser ut såhär [se bild] och har RSK 8591884.

  Den pip vi rekommenderar i detta fallet och som passar till dragomkastaren har RSK 8153934.

  Båda artiklarna går att beställa/köpa hos någon av våra återförsäljare, antingen i butik eller online.

  Mvh

  Christina Kundsupport
 • Hej FM Mattsson!

  Som många andra innan mig skulle jag behöva hjälp med att hitta en utloppspip som passar min duschblandare (som tyvärr inte är en FM Mattsson..)?

  Jag har idag en EVM168-160.


  Tolkar jag det rätt att både 9000E, Siljan och Garda skulle kunna fungera? Har svårt att identifiera vilket fattning till pip det är jag behöver.

  Mycket tacksam för svar!

  Johan Lindblad
 • Hej Johan,

  Jag skulle rekommendera dig att tala med Tapwell (som din blandare kommer ifrån) om dom har några rekommendationer angående passande badkarspipar till din blandare 🙂

  Detta då jag tyvärr inte kan svara på om våra pipar kommer passa din blandare eller ej.

  Mvh
  Christina Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.