Blandare Kök

Hej! Det har i fyra lägenheter kommit kallt vatten tidvis eller låg temperatur ur varmvattensledningen. En entreprenör har kollat i lägenheterna och meddelat att min köksblandare troligen är skyldig till läckaget till varmvattenledningen. Man har talat om strulande backventil. Våra FM Mattson ( fyra blandare ) har fungerat utmärkt i alla år.
Hursomhelst så byttes köksblandaren av mig tillkallad rörmokare till en 9000E-blandare. Redan före bytet var jag skeptisk och trodde inte på lösning av problemet.
Fick efter bytet och många liters spolande upp köksvattnet till 42 grader.
Det var väl kanske bra att byta blandare som troligen var helt ok. Trots allt har den ju fungerat i många år. Frågor. 1. Var den gamla blandaren försedd med backventil?
Har den nya en sådan? Bifogar bild på armatur i dusch, Handfat (kran) det sitter en likadan på gästtoa.
Tacksam för respons!
Med vänliga hälsningar
Hasse Wilhelmsson

Kommentarer

 • Hej Hasse,

  Tack för ditt mejl,

  Ingen köks blandare eller tvättställs blandare har inbyggda backventiler, varken nya eller gamla, men termostat blandaren i duschen har det och den modellen som ni har heter 9000 40cc, det är detalj 9 i reservdelslistan som sitter i er duschblandare,

  Om en backventil i duschblandaren har gått sönder så kan den skapa överströmningar mellan varm och kallvatten som påverkar köks och tvättställsblandarna hos er och dom grannar som är inkopplade på samma vattenlednings stam. Så det kan också vara ett problem hos din granne som visar sig hos er. Så det kan vara lite lurigt att hitta den duschblandare som orsakar detta.

  Ett tips som gör att man brukar komma till rätt blandare på en gång är att man spolar med duschblandare och sedan känner på blandarens kropp just där vattnet kommer in, känner man då att den känns varm/ljummen på bägge sidorna och inte varm på ena och kall på den andra så har man nog hittat den felande blandaren,

  När ni står mitt emot blandaren så skall varmvattnet komma in i blandaren på vänster sida.

  Det blev mycket text men jag hoppas att det gick att förstå, annars får ni gärna höra av er igen,  Mvh

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.